Svíčková s celozrnným knedlíkem

4 porce

Potřebujete: 500 g libového hovězího masa, kelímek bílého jogurtu, půlku citrónu, balíček mražené směsi na svíčkovou nebo čerstvou kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky (5 středních mrkví, 1 větší celer, 2 pastináky nebo petržele), sušený tymián, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl, 2 lžičky olivového oleje, voda 0,5 – 1 l, případně mléko.

Na knedlíky: Na knedlíky : 6 celozrnných rohlíků, 1,5 dl polotučného mléka, 2 vajíčka.

Postup: Omyté hovězí maso dejte do pekáčku, osolte, obložte kořením a na čtvrtky nakrájenou půlkou citrónu i s omytou kůrou, zasypejte kořenovou zeleninou, přidejte olivový olej, podlijte vodou a pečte, dokud maso není měkké. Pak vyndejte maso a koření a zbylou zeleninu rozmixujte. Směs dochuťte jogurtem. Pokud chcete omáčku trochu řidší, můžete ji zředit mlékem.
Knedlíky – Ztvrdlé celozrnné rohlíky nakrájejte na kostky a namočte do mléka. Po chvíli rohlíky vytáhněte a vymačkejte z nich přebytečné mléko. Přidejte žloutky a vyšlehaný sníh z bílků. Těsto nechte odležet půl hodiny v lednici. Pak vytvarujte koule o něco menší než tenisový míček a vařte v páře asi 15 minut.