Potravinová pyramida nám ulehčuje výběr vhodných potravin a napovídá nám, jaké by mělo být jejich zastoupení v jídelníčku. Je určena pro průměrného člověka a odpovídá moderním vědeckým poznatkům. Potraviny jsou zde řazeny podle poměru, ve které bychom je měli denně jíst. Základní myšlenkou je, že jednotlivé suroviny by měly být konzumovány v těchto určitých poměrech, aby bylo dosaženo vyvážené a zdravé stravy.
Potravinová pyramida v modernějším pojetí má oproti té původní jinak uspořádaná patra. Základem již nejsou sacharidy, ale zelenina. Sacharidy se o druhé patro dělí s ovocem, přesto jsou v objemu až na třetím místě po bílkovinách.
Zde je obecný přehled zastoupení jednotlivých druhů potravin:
-
Největší část z přijaté potravy by měla tvořit zelenina = 35% – zeleniny konzumuje většina z nás málo, důležitá je pestrost.
-
Druhou největší složku představují bílkoviny = 25% – možnost volby mezi rostlinnou a živočišnou stravou.
-
Po bílkovinách následují sacharidy = 18% – je doporučen příjem rozmanitých a přirozených obilovin.
-
Ovoce bychom měli konzumovat = 15% – barevnější ovoce má vyšší obsah živin, ovoce lze nahradit zeleninou.
-
Poslední skupinu tvoří tuky = 7% – konzumace zdravých tuků a olejů, zatímco škodlivé trans tuky a sladkosti jsou téměř vyloučeny.
-
Sladké, tučné a polotovary se nacházejí úplně ve špici = jejich množství je minimální – výrazné omezení až vyloučení těchto potravin.